Предложение Археологическият музей и улица в Созопол да носят името на

...
Предложение Археологическият музей и улица в Созопол да носят името на
Коментари Харесай

Археологическият музей и улица в Созопол ще носят името на Божидар Димитров

Предложение Археологическият музей и улица в Созопол да носят името на Божидар Димитров ще бъде гласувано утре на постоянното съвещание на Общински съвет в града, оповестява 24 часа. То е на шефа на общинския културен институт „ Музеен център “- Созопол, Димитър Недев.

Проф. Божидар Димитров - изтъкнат академик, историк и политик, е роден в Созопол и е съдействал за запазване и разпространение на културно-историческото завещание на морския град като част от националното и общоевропейско културно завещание. Благодарение на неговите старания са били привлечени държавни средства за възобновяване на храм „ Св. св. Кирил и Методий “, осъществени са били и голям брой археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Професорът написа редица научни и известни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и обитаемоте места в община Созопол. 

За именуване на улица в града на името на проф. Димитров се изрече и кметът на града Панайот Рейзи: " Внасям сегашното предложение по отношение на именуване на обекти в гр.Созопол на името на наш съгражданин, знаменит историк и незабравим българин-проф.Божидар Димитров ".

Предложената улица се намира в Стария град, пресечка свързваща улиците „ Аполония “ и „ Кирил и Методий “. На нея се намира музея „ Старинен Созопол “.

В сряда ще бъде разпилян праха на Божидар Димитровв. В 9 ч. от пристанището на Созопол ще отплава транспортен съд, с който близки, другари и съграждани на Божидар Димитров ще вземат присъединяване в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив наоколо до остров св. Иван, оповестяват от община Созопол. Така волята на огромния патриот прахът му да бъде разпилян в морето край Созопол ще бъде изпълнена. Прахът му ще бъде разпилян в морето, с цел да остане вечно в Созопол.

Част от праха му бе разпръсната в Македония - земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си Божидар Димитров. Останалата част от праха му ще бъде сложена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР